Şehit Ali Bey ve Elvanlar Baskını:

Yunanların Ege Bölgesini işgal etmesi üzerine, İzmir-Afyon Demiryolu hattı Yunanların kontrolüne geçmiştir. Yunanlar, asker ve malzeme nakliyesinde stratejik öneme sahip olan demiryolu hattının korunmasına büyük önem vermiştir. Türk tarafı da sık sık dmeiryolu üzerindeki köprü ve tünellere saldırıalr düzenleyerek, Yunan ordusuna kayıplar verdirmeye çalışmıştır.

Yunan işgali altında olan Eşme, aynı zamanda tren hattı üzerinde bulunan önemli bir ikmal merkezi olduğundan buraya bir baskın yapılması, depoların ve tren yolu üzerindeki köprülerin imha edilmesi kararlaştırılmıştır. O dönemde Eşme şehir merkezi Takmak Köyü olup tren istasyonu ise 5 km uzaklıktaki Elvanlar bölgesinde bulunmaktaydı.

Baskın için, 1. Süvari Tümenine bağlı 54. Alayın 1. Bölüğü, 14 Süvari Tümeninden 3, 11, 14 Alaylar ile Ali bey'in komuta ettiği Vardar Müfrezesi görevlendirilimiştir. Birlikler 6 Temmuz 19211 tarihinde cepheden 120 kilometre içeride bulunan Eşme-Elvanlar tren istasyonundaki Yunan kuvvetlerine baskın yapmıştır. Çıkan çatışmada, doksan civarında Yunan askeri öldürülmüş, cephanelik havaya uçurulmuştur. Çatışma sırasında başta müfreza komutanı Ali Bey ve Abdullah Çavuş olmak üzere 9 şehit, 17 yaralı verilmiştir. Ali Bey'iin naşı demiryolunun yanına defnedilmiş, daha sonra mezar yeri değiştirilerek bir anıt yapılmıştır. Ali Bey'in naşı demiryolunun yanına defnedilmiş, daha sonra mezar yeri değiştirilerek bir anıt yapılmıştır. Ali Bey'in anısını yaşatmak için ismi şehit olduğu mahalleye (Şehit Ali Bey Mahallesi) ve okula (Şehit Ali Bey İlköğretim Okulu) verilmiştir.

Şehit Ali Bey'in Özgeçmişi

Ali Bey, Selanik'E bağlı Yenice-i Vardar'da doğmuştur. Annesi Sıdıka Hanım, babası Hacı Tevfik Beydir. M. Derviş Bey, Nusret Hanım ve Mehmet Şükrü Bey adında üç kardeşi vardır. Ali Bey ve kardeşi Şükrü Bey Mekke'de asker iken esir düşmüştür. Esaretten kurtulduktan sonra Milli Mücadeleye katılmış, Balıkesir bölgesinde Ahmet Anzavur İsyanın bastırılmasında görev almıştır. Vardar Müfrezesi ile Yenişehir civarında Barçın mevkiinde bulunan Yunan kuvvetlerine karşı başarılı savaşlar yapmıştır. Ödül  olarak muvazzaf süvari mülazımlığı (Teğmen) rütbesine yükseltilmiştir. 1. Süvari Tümeni ile birlikte, I. ve II. İnönü Savaşlarına katılmıştır. Ağabeyi M. Derviş Paşa, Milli Mücadelede tümen komutanlığı yapan bir subaydır.