Gündem

IMEI Kayıt Ücreti 20 Bin TL Oldu!

Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanıcıların Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında telefon kullanıma açılabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de ilgili karar yayınlanmış ve buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşmişti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınıyordu. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL’den 6091 TL’ye çıkarılmıştı.

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım harcı 20 bin TL oldu. KDV yüzde 18’den 20’ye çıktı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan ‘Sürücü belgesi harçları’ yapılan artıştan hariç tutulurken, ‘Yolcu beraberinde getirilen Telefon kullanım izin harcı’ ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi.

Cep Telefonu Harcı Ödeme İşlemine İlişkin Açıklamalar

  • * T.C. Kimlik numaranızı girmelisiniz. Harç ödemesi pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına yapılmalıdır.
  • ** İlinizde bulunan vergi dairelerinden/malmüdürlüklerinden sadece harç ve değerli kâğıt bedeli tahsilatına yetkili olan vergi daireleri/malmüdürlükleri listelenmektedir.
  • *** Borcunuzu 02:00-23:45 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeyebilirsiniz.
    Listeden size uygun olan ili ve ödemenizin aktarılacağı vergi dairesi/malmüdürlüğü seçimini yapmalısınız (Örneğin ikametgâhınıza veya işyerinize en yakın vergi dairesi).
  • Herhangi bir vergi dairesinin seçilmesi yeterli olup sadece ödemenizle ilgili iade veya mahsup yapılması gereken durumlarda; iade veya mahsup işlemleri seçmiş olduğunuz vergi dairesi/malmüdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir.

Yurt dışından alınan ve Türkiye’ye getirilen telefonlar yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt gerekmeksizin kullanılabilmektedir. 120 günün sonunda kayıt işlemi tamamlanmayan cihazlar iletişime kapatılmaktadır.
Cihazınız için kayıt hakkınız olup olmadığını https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama linkinden sorgulayabilirsiniz. Kişinin bir telefon kaydı yaptırdığı yıl ve takibindeki 2 yıl boyunca yeni bir kayıt hakkı bulunmuyor. Ondan sonraki yılın ilk günüyle kayıt hakkı yeniden oluşuyor. Yeni bir cihaz kaydı yapılabilmesi için cihaz kaybı yapılan yurda giriş tarihi üzerinden 3 yılın geçmesi gerekiyor.
Elektronik kimlik bilgisine yani IMEI numarasına sahip tüm cihazların kayıt altına alınması gerekmektedir.

e-Devlet IMEI kayıt sayfası ile yapılacak işlemler:

  • Şifre ve TC kimlik numaranız ile e-Devlet IMEI kayıt adresine giriş yapın.
  • Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama > IMEI Kaydet > Devam Et butonlarına tıklayın.

NOT: IMEI Kaydet adımında “Kayıt Yaptırabilirsiniz” uyarısı yerine “Kayıt işlemi yapabilmeniz için 1 Ocak … tarihinden sonra yurda girişin olması gerekir” uyarısı ile karşılaşıyorsanız kayıt hakkınız yoktur. 3 takvim yılı boyunca her kişinin sadece 1 tane cihaz için IMEI kayıt yaptırma hakkı vardır. Daha önce kayıt yapan ve süreyi doldurmayan kişiler için bu tarz bir uyarı çıkar ve sürenin beklenmesi gerekir.

  • Kendi adınıza veya çocuğunuz adına kayıt yaptırmak için sunulan seçeneklerden uygun olana tıklayın.
  • Kendi Bilgilerim ile Başvuru Yapacağım > IMEI Kodu Girişi > Fiziksel SIM / E-SIM Kodları  adımları ile sayfada ilerlenir.

NOT: Cep telefonu IMEI kodunu öğrenmek için arama ekranından *#06# tuşlayabilirsiniz. Kodu girdikten sonra birkaç kere kontrol edin çünkü kayıt sonrası işlem geri alınamaz ve vergi ödemeniz iade edilmez.

  • Yurda Giriş Yapılan Belge Türü > ” T.C Pasaportu / Nüfus Cüzdanı – ID Kart > Belgenin Ait olduğu Ülke (Türkiye) > Giriş Yapılan Belge No > Yurda Giriş Tarihi > Devam Et butonları ile ilerleyebilirsiniz.

NOT: TC kimlik ile yurda giriş yaptıysanız belge numarasına “Kimlik Seri Numarası” girilir.

Kayıt Bilgileri Onay Ekranı açıldıktan sonra tüm bilgileri kontrol ederek doğruluğundan emin olun. Daha sonra vergi ödeme işlemi için Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi butonu ya da mobil ödemeyi tercih edebilirsiniz.

  • Maliyet Bakanlığı üzerinden kartla ödeme yapmak için sistem üzerinden farklı bir sekmeye yönlendirilirsiniz. Mobil ödeme kullandığınız bankanın internet sitesi ya da cep telefonu uygulaması üzerinden yapılır.

Maliye Bakanlığı IMEI Online Ödeme Adımları:

  • Maliye Bakanlığı İnternet Vergi Dairesi seçildiği zaman açılan ekrana TC kimlik No, adı – soyadı, bulunulan il ve ilçe Vergi Dairesi Müdürlüğü adı, cep telefonu IMEI numarası bilgileri yazarak “ÖDE” butonuna tıklanır.
  • Açılan ödeme ekranına kredi kartı bilgilerinizi girip cep telefonunuza gelen kodu girdikten sonra online ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

Banka ya da Vergi Dairesi uygulaması üzerinden ödeme tamamlandıktan sonra e-Devlet sayfasından “Ödememi Kontrol Et” butonuna tıklanır. Kayıt işleminin tamamlandığına ya da ödeme beklendiğine dair bir uyarı alabilirsiniz. Ödeme bekleniyorsa birkaç saat sonra tekrar kontrol ederek hala aynı sorunu alıyorsanız bankanız ile iletişime geçebilirsiniz. Kayıt tamamlandığı zaman ekranda “IMEI Numarası Kayıtlı” bilgisi çıkar.

NOT: Daha önce IMEI kaydı yaptırdıysanız “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” işlemi ile sürenizi öğrenebilirsiniz. Daha önce kayıt yapılmış cihaza yeni hat tanımlamak için “Hat Eşleştir” işlemi de e-Devlet ile bu adresten yapılır. Birden fazla IMEI numarası olan cihazlar için her bir kayıtta aynı işlemler tekrarlanır.