Polisten Sanal Alemde 7/24 Siber Devriye

Yapay Zeka ile Sahte Videolar:

Erden Şahin, dolandırıcıların ünlü televizyon programcıları ve siyasetçilerin röportajlarını yapay zeka ile değiştirip sahte videolar hazırladığını belirtti. Bu sahte videolar, yatırım fırsatları ve kazanç vaatleri sunarak insanları dolandırmak amacıyla kullanılıyor.

Covid-19 ile Artan Siber Suçlar

Şahin, Covid-19 salgını sırasında internet kullanımının yoğunlaşmasıyla siber suçların arttığını ifade etti. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artması, dolandırıcıların dikkatini çekmiş ve farklı suç türleri ortaya çıkmıştır.

Siber Suçlarla Mücadele Çalışmaları:

Türkiye genelinde 81 ilde siber suçlarla mücadele şube müdürlükleri bulunduğunu ve bu müdürlüklerin 7/24 aktif çalıştığını belirten Şahin, ödeme ve bilişim suçları, yasa dışı bahis, çocuk istismarı ve suç gelirleriyle mücadele gibi dört ana başlık altında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Dolandırıcılık Taktikleri:

Dolandırıcılar, ünlü kişilerin konuşmalarını yapay zeka ile manipüle ederek sahte videolar oluşturuyor. Bu videolar, güven veren kişiler gibi gösterilip vatandaşları para yatırmaya teşvik ediyor. Vatandaşların güvenini kazanmak için başlangıçta küçük miktarlar geri ödeniyor, ancak daha büyük meblağlar istendiğinde iletişim kesiliyor ve dolandırıcılık gerçekleşiyor.

Önlemler ve Uyarılar:

Amaç Vatandaşın Güvenliği Amaç Vatandaşın Güvenliği

Şahin, vatandaşların kişisel bilgilerini internet ortamında gizlemeleri, tanımadıkları kişilerden gelen mesajlara dikkat etmemeleri ve cihazlarını lisanslı antivirüs yazılımları ile korumaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca iki faktörlü doğrulama kullanımı da önerildi.

Siberay Takibi:

Şahin, vatandaşların yeni suç türleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi almak için “Siberay” sosyal medya platformlarını takip etmelerini önerdi. İnternet ortamında mağduriyet yaşayan vatandaşların ise en yakın kolluk birimine, siber suçlar birimine veya Cumhuriyet başsavcılıklarına başvurmaları gerektiğini belirtti. (BHA)

Editör: Mehmet Alperen CİNCİ