Gündem

MİAD Konteyner Kent'te yaşam başladı

Malatyalı İş İnsanları Derneği (MİAD), 11 ilimizi derinden etkileyen deprem felaketinden sonra planına aldığı ve hızla hareket ederek bölgeye kurduğu ‘MİAD Konteyner Kent’in kurulumunu tamamladı. Konteyner kentin açılışı için bölgeye resmen çıkarma yapan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, yanlarında çok sayıda bürokrat ve ulusal ve yerel basın temsilcileriyle birlikte konteyner kentte yaşamın başladığını duyurdu.

Deprem felaketinden bu yana nakdi ve ayni yardımlarla bölgeden elini hiç çekmeyen MİAD, büyük bir özveriyle çalışarak Fahri Kayahan Bulvarı (Nikah Sarayı arkası) üzerinde kurduğu ‘MİAD Konteyner Kent’e depremzedelerin yerleşerek yaşamaya başladığını bildirdi. 8 Nisan Cumartesi günü bölgeye giderek hem ziyaretlerde bulunan hem de konteyner kentin açılışını yapan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, konteyner kentte yaşamın başladığını, kentin yönetiminin AFAD’a teslim edildiğini ve bundan sonraki süreçte de bölgeye ve konteyner kente yardımlarının devam edeceğini bildirdi.

Konteyner kentin teslim töreni için Malatya’ya giden ve bir dizi ziyarette bulunan Yunus Akdaş, şunları söyledi; “Tüm ülkeyi derinden etkileyen ve 11 ilimizde büyük bir felaket etkisi gösteren deprem afetinden sonra kriz masası kurarak tüm gücümüzle Malatya öncelikli olarak bölgenin yardımına koştuk. Aldığımız kararla insanlarımızın bir nebze de olsa daha rahat bir şekilde süreci atlatabilmesi adına konteyner kent kurmanın faydalı olacağını düşündük. Çok şükür ki; yönetim kurulu üyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız ve tüm Türkiye’deki iş insanlarımız var gücüyle yanımızda oldu. Fahri Kayahan Bulvarı (Nikah Sarayı arkası) üzerindeki alanın bizlere tahsis edilmesiyle çalışmalara başladığımız ‘MİAD Konteyner Kent’te yaşamın başladığını görmek bizim için büyük mutluluk. Şu an hali hazırda alanda 354 konteynerde yaşam başladı. Bizler alana toplamda 405 adet konteyner tahsis edeceğiz. AFAD yetkililerinin desteğiyle bu sayıyı 474 adede çıkaracağız.”

Malatya’nın bir an önce toparlanması, bölgedeki ekonomik ve ticari hayatın canlanması ve bölge halkının bölgede kalarak yaşamın tekrar normale dönmesi adına çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizen Yunus Akdaş, “Yardım ve desteklerimizi ilk günden itibaren bölgeye iletmeye başladık. Bizlere destek veren herkes aynı fikre sahipti; bölgedeki vatandaşların bir an önce huzura kavuşması ve bölgenin en hızlı şekilde ayağa kalkıp eski günlerine dönmesi. Bu sebeple ilk günden itibaren alana; nakdi yardımlar harici, gıda, hijyen, çocuk bezi ve ihtiyaç duyulan diğer ayni yardımlar için MİAD üzerinden 140’ın üzerinde destek tırını ulaştırdık. Yönetim Kurulu arkadaşlarım, Genç MİAD Yürütme Kurulu üyeleri, Kadın Kolları Yürütme Kurulu üyeleri ve hatta Malatyalı olmayan iş insanları dahi yanımızda yer aldı. Süreç boyunca sürekli alana ziyaretlerde bulunduk. Genç MİAD ekibimiz 15 gün boyunca alanda görev aldı ve depremzedelere birebir dokunarak yaralara merhem olmaya çaba gösterdi. Yine aynı şekilde Kadın Kolları üyelerimizin tam desteğini aldık ve tüm imkanlarıyla bölgenin yardımına koştular. Buradan hepsinin özverisi için her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Malatyamızın geleceği için bölgeye iş insanlarını davet ediyorum ve normalde bölgeyi ziyaret edenlerin artık 10 katı daha fazla gelmesi gerekiyor diye düşünüyorum” diyen Akdaş, “Maalesef depremde çok büyük bir yıkımla karşı karşıya kalan Malatyamızın daima yanında olduk ve yanında olmaya devam edeceğiz. MİAD Konteyner Kent’te yaşamın başladığını görmek bizler için çok kıymetli. Yaşanan süreç hepimiz için çok acı verici. Ancak böyle bir musibetten hayır doğurmak da yine bizlere düşüyor. Bölgenin dönüşümü ve tüm yaşam formlarının normal standartlara gelmesi bizlerin elinde. MİAD olarak bürokratlarımızın da desteğiyle Malatyamız için bir çalıştay düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu çalıştayla kentin yeniden yapılanması için gerekecek tüm süreci en ince ayrıntısına kadar ele almak istiyoruz. Bölgedeki bürokratlar, Malatya’da görev almış eski bürokrat ve devlet insanları, akademisyenler, iş insanları ve şehir planlayıcılarıyla yepyeni bir Malatya inşa etmenin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu süreçte herkese normalde olandan çok daha fazla görev ve sorumluluk düşüyor. Ve bizler, böylesi önemli bir görev için kimsenin sorumluluk almaktan çekinmeyeceğine de eminiz. Buradan siz değerli basın mensuplarına da seslenmek istiyorum; tüm ülkeyi yasa boğan deprem felaketinde sizlere çok büyük görevler düştü ve sizler de layıkıyla görevlerinizi icra ettiniz. Bundan sonra da aynı hassasiyet ve özveriyle bizlerin yanında olmanızı istiyorum.”

Konteyner kentin koordinesinin AFAD’a teslim edildiğini ileten Akdaş, “Bugün konteyner kentimizde yaşamın başladığını ve yönetim sürecinin AFAD koordinesine bırakıldığını paylaşıyoruz sizlerle. Kentimizde yaşayacakların belirlenmesi noktasında ilk günden bu yana AFAD ile birlikte ilerliyoruz. Önceliği depremde uzuvlarını yitiren ve ampütasyon geçiren vatandaşlarımıza verdik. Kentimiz, AFAD’ın belirlemiş olduğu şartlara vakıf olan vatandaşların hizmetine sunuldu. Başvuruları AFAD alıyor ve hızlıca alana yerleşimi sağlanıyor. 2 odalı olan konteynerlerimizin içerisinde mutfak, duş alanı ve tuvalet yer alıyor. Ayrıca konteynerlerimizin içerisine vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacağı eşyalar da yerleştirildi. Bundan sonraki süreçte de elbet ki tüm gücümüzle vatandaşlarımızın ve Malatyamızın yanından yer alacağız. Önümüzde Ramazan Bayramı var, bayramda en güzel dileklerimizle buradaki yaşayan halkımızı ziyaret edecek, onların yanında var olacağız” dedi.