Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'yle ilgili konuşan Bakan Kurum, "Burayı millet bahçesi yapacağız dediğimiz zaman, buraları satacaklar ranta çevirecekler diye ithamlarda bulunmuşlardı. Ama burası İstanbul'un göbeğinde, huzur içinde güven içinde yaşayacağı bir yeşil koridor oldu. Dünyada eşi benzeri olmayan bir yeşil alanı İstanbulumuza armağan etmenin gururunu yaşıyoruz. Havalimanımız yine işleyecek ve bu alan aynı zamanda afette toplanma görevi görecek." dedi."31 Mayıs'da kadar Yarısı Bizden kampanyasının başvuruları devam ediyor"
Bakan Kurum Yarısı Bizden kampanyasına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:"Depremden 3 ay geçti ve ilk köy konutlarımızı da vatandaşlarımıza teslim ettik. Önceliğimiz deprem bölgesi ama bu acıları bir daha yaşamak istemiyoruz. Büyük İstanbul dönüşümü diyoruz. Tarihin en büyük şehircilik adımıdır. 31 Mayıs'da kadar yarısı bizden kampanyasının başvuruları devam ediyor. Bugüne kadar 108 bin 246 bina için başvuru yapıldı. 549 bin bağımsız bölüme tekavül ediyor. 200 bin konutu yerinde yapıyoruz. Bir de 100 bin konut rezervi üreteceğiz. 130 milyon metrekare hem Anadolu hem Avrupa yakasında rezerv konutlarımızı üreteceğiz. Bugün İstanbul'un en büyük sorunlarından biri ulaşım ve otopark. Üreteceğimiz rezerv konutlara vatandaşımızın bulunduğu yerdeki değeri neyse yeni yerinde de aradaki farkın yarısını biz karşılayacağız."
Bugüne kadar tüm Türkiye'de 3 milyon 300 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını belirten Bakan Kurum, "1 milyon 200 bin sosyal konut ürettik TOKİ ile. İzmir'de tarihinin en büyük deprem dönüşümünü yaptık. Sadece İstanbul'da her vatandaşımıza ilave 1 metrekare yeşil alan kazandırdık. Bunlar aynı zamanda toplanma alanları vazifesi görüyor. 81 ilimizde devam eden 270 bin kentsel dönüşüm konutu var." dedi.Deprem bölgesine kalıcı konutlar
Bakan Kurum, deprem bölgesinde yapılacak kalıcı konutlara ilişkin soru üzerine şunları söyledi:
"11 ilde, 3 ayda 137 bin konutun inşaatı başlamışsa 1 yılda da 319 bin konutumuzun inşasını yapacağız. Daha önce Elazığ'da Malatya'da, Kastamonu'da, İzmir'de yaptık. Antalya'da yine yapamazsınız dediler, bu ormanları ranta açıyorsunuz dediler. Bugüne kadar biz tüm sözlerimizi tuttuk tumaya da devam edeceğiz. İzmir'deki deprem konutları için vatandaşlarımız 18 yıl sabit bin lira taksit ödüyorlar. Elazığ'da Malatya'da vatandaşımızın bize borcu 180 bin lira. Böyle değildi kanunlar. Bu yardımları bile yapamıyordunuz. O bedelleri hesap ettiğinizde vatandaşımız belki para da ödemiyor."
Deprem hafriyatı ne olacak?
Deprem hafriyatına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Bir an önce enkazı taşımamız lazımdı. Çevreye ve doğaya zarar vermeyecek şekilde önlem alınarak ayrıştırma süreci yürütülecek. Demir ve plastik gibi maddeler geri dönüştürülecek ve yine halka harcanacak bir gelir olursa."dedi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)